_

born to lose, live to win

_

2014.12.17. 21:09 sonny

Lemezajánló 2014

Idén a hagyományostól eltérően nem mondanám el, hogy pontosan hárommilliárd lemezt hallgattam meg, ebből kiváló volt ennyi, rettenetes meg annyi, hanem szimplán ajánlok tizenöt olyan idei kiadványt, amit akár évek múlva is szívesen veszek elő, és erre bátran biztatok minden olvasót.

 alcest.jpg

Alcest – Shelter

Ez a francia, cipőbámulóan szomorkodós projekt már januárban bedobta az év egyik legjobb lemezét. Érdekes, hogy lemezről lemezre egyre inkább elfordulnak az ambientes témáktól, és tökéletesítik ezeket a keserédes kompozíciókat. Egyben érdemes igazán meghallgatni, de kezdetnek ajánlom ezeket:
Away
L’Eveil Des Muses
Deliverance

 amplifier.jpg

Amplifier – Mystoria

Néhol pszichedelikus/space vonalon mozgó alternatív rockzenekar Manchesterből, sajnos Magyarországon nem túl ismertek. A lényeg, hogy Sel Balamir egy zseni. Ez amúgy akkora trúság, hogy konkrétan egy dalt sem találtam a lemezről youtubeon, itt egy link, ahol egy darab szám meghallgatható, egyébként meg kénytelenek vagytok elhinni nekem, hogy a többi szám simán jobb.

 theblackkeys.png

The Black Keys - Turn Blue

Idén kattantam rá az amerikai garázsrock duóra teljesen, eddig csak a nyilvánvaló slágereik voltak meg. Egyébként ebben is van itt egy kis pszichedelik vonal (It’s Up to You Now), sőt még majdnem tökéletes 80’s diszkóritmusú sláger is, elképesztően fülbemászó szintitémával (Fever).

 civilian_sol.jpg

Civilian Sol - When Tomorrow Comes

Teljesen véletlenül akadtam rá erre a névtelen, új-zélandi, egyszemélyes projektre a Gravitas Records bandcamp-oldalán keresztül. Az elektronikus zenékkel foglalkozó kiadó állítása szerint ez electro soul és glitch hop, amikről fogalmam sincs, hogy mit takar. Amolyan autózós zene.
On the Wall
Dreamers and Schemers

 crobot.jpg

Crobot - Something Supernatural

Egy hónapja sincs, hogy felfedeztem magamnak ezt a ’70-es évek hard rockján nevelkedett fiatal brigádot, de máris a kedvenceimmé lettek. Nagyon hegyomlás dalokat képesek írni, zseniális dallamokkal. Lehet, hogy tényleg amerikainak kell születni ahhoz, hogy ilyen zsigeri szinten legyenek képesek ontani magukból a dögöt. Hát hogy lehet már ilyen refrént összehozni, mint a Cloud Spillerben? Vagy a Wizards verzéje?

 goat.jpg

Goat – Commune

A svéd Kecske nem túl régi motoros, a Commune mindössze a harmadik kiadványuk. Világzenét kevernek pszichedelikus rockkal, hipnotizáló énekkel kísérve. Hosszú utazásokra, nehezen induló vasárnap reggelekre tökéletes.
Gathering of Ancient Tribes
Hide From the Sun

 gustave_tiger.jpg

Gustave Tiger - At the Idyll's End
Rutinos magyar zenészekből álló csapat, már a tavalyi Mitanni Mares lemez is bejött, hát még ez. Megírták 2014 egyik legjobb dalát (Clitoris Crucifix), elkészítették hozzá a legütősebb klippet, mindezt 40 másodpercben. Pszichedelikus női ének, valami furcsa art rock ötvözet, mintha a Sonic Youth mai verziója lenne. Bandcampről vihető az egész, ingyen.
Gourgandine Simaitha
Covet to Die

 john_garcia.jpg

John Garcia - John Garcia

A legtöbben a Kyuss-ból ismerhetik ezt a nevet, minden stonerbandák egyik legnagyobbja voltak ők, Garcia pedig azóta számtalan jobbnál jobb projekthez adta a nevét: Slo Burn, Unida, Hermano, legutóbb pedig régi Kyuss-tagokkal együtt hozta össze a Vista Chino nevű zenekart. Idén mégis szólólemezzel jelentkezett, ami akár egyenesági folytatása lehetne a ’Chino debütjének. Semmivel össze nem téveszthető hang, komótos stoner hömpölygés.
My Mind
5000 Miles

 kandle.jpg

Kandle - In Flames

Kandle Osborne egy mindössze 24 éves kanadai énekes/dalszerző. Az újságírók szerint indie/folk rock és pop noir amit játszik, én nem értek a skatulyázáshoz, viszont nagyon egyedi, néhol igazán borzongató hangzásvilágot hozott össze első lemezén.
Demon
Not Up to Me

 lamb.jpg

Lamb - Backspace Unwind

Downtempo triphop, van még kérdés? Nagyon jó relaxálós zene, brutális munkanapok után, utazás közben, stb. Nyilván nem egy világmegváltás, de nem is ez a célja.
As Satellites Go By
Backspace Unwind

 the_legendary_tigerman.png

The Legendary Tigerman – True

Ez egy portugál faszi one man showja, de nem tudnám megfogalmazni milyen muzsika is pontosan, van benne minden a garázsrocktól a blueson át a rockabillyig. Az biztos, hogy a Wild Beastnél kevés jobb dalt hallottam idén, van benne valami brutális, lappangó feszültség.

 the_oath.jpg

The Oath - The Oath

Abszolút rejtélyes formáció ez dekoratív csajokat tartalmazó heavy/doom csapat a számomra: feltűntek a semmiből, megjelentetnek egy baromi erős kiadványt, majd azzal a lendülettel feloszlanak mindenféle magyarázat nélkül. Okkult szövegek, sabbathszerű riffek. Nagy bánatomra a youtubeon semmi nincs tőlük szinte, a bandcampen viszont meghallgatható az All Must Die, ami messze nem a legjobb a lemezről, mást viszont nem tudok linkelni.

 orange_goblin.jpg

Orange Goblin - Back From the Abyss

Leszögezném, hogy a 2012-es Red Tide Rising elképesztően jó volt, és ugyan a Back From the Abyss nem üti meg ugyanazt a szintet, azért így is vastagon az idei legjobbak között van. Anglia egyik vezető stoner-exportcikke olyan nótákkal kényezteti füleinket, mint a Heavy Lies the Crown, Mythical Knives és a Shadow Over Innsmouth. Magyarországi koncertet akarok azonnal!

 ordog.jpg

Ørdøg - Tíz fekete dal

Az Ørdøg az a Superbutt, amit nem úgy hívnak. Na jó, nem egészen, de van átfedés a nemrég elbúcsúzott csapat, és ez között. A cím nagyjából jól elmondja, mi hallható itt. Külön kiemelném a dalszövegeket, Vörös András nagyon kitett magáért, ez volt az első dolog, ami megfogott a csapatban, ennyire jól megírt, irodalmi utalásokkal tűzdelt dalokat kevesen írnak. Sajnos létező jelenség, hogy egy halom magyar rockzenekarnál a szöveg csak szükséges rossz, kínrímek és értelmetlen mondatok sorozata, de nem az Ørdøgnél, itt még néha a zenét is túlragyogja.
Hajnali állat
Melankólia
Mind (Ha nekem játszol)

 wovenhand.jpg

Wovenhand - Refractory Obdurate

Azt írják az internetek, hogy alternatív country, de szerintem ez hülyeség. Elég sötét, nyomasztó, súlyos hangulatú folknak mondanám inkább, bár ezzel is csak a felszínt kapargatom, ezt egyszerűen meg kell hallgatni.
King David
Salome

Ennyi volt az idei lemezajánló, hallgassatok jövőre is kurva sok zenét!

komment

süti beállítások módosítása